Mistä ruoka tulee - blogi maataloudesta

Traktorin käyttö

Traktori on monikäyttöinen kulkuväline, jota käytetään pääsiassa eri työkoneiden vetämiseen, mutta joskus myös paikasta toiseen liikumiseen. Sen käytössä on tiettyjä asioita, joita on hyvä ottaa huomioon, varsinkin käynnistykseen, ajoon ja huoltoon liittyen. Traktoria käytetään muun muassa lumi-, metsä- ja peltotöihin sekä ympäristön huoltotöihin.

Traktorin ajaminen

Ennen käynnistystä kannattaa tarkistaa, että vaihdetanko on vapaalla ja käsijarru pois päältä. Moottoria kannattaa pyörittää pari kertaa kammella akun säästämiseksi. Jos traktori ei meinaa käynnistyä kylmällä säällä, voidaan sen sylintereihin ruiskuttaa ohutta moottoriöljyä edellisen käytön jälkeen helpottaakseen seuraavan kerran käynnistystä. Kannattaa muistaa, että moottoria ei koskaan saa käynnistää jäähdytysjärjestelmän ollessa tyhjä. Kun moottori on käynnistynyt, annetaan sen seistä paikoillaan niin pitkään kun jäähdytinveden lämpötila on noin 40 astetta.

Ajonopeuden tulisi olla aina sellainen, että traktoria voidaan hallita kaikissa tilanteissa. Maantiellä ajaessa on molemmat jarrupolkimet pidettävä toisiinsa kiinnitettyinä, sekä jarrupolkimet säädettävä niin, että ne jarruttavat yhtä aikaa. Tämä säätö erityisesti siis silloin kun nopeus on yli 10 kilometriä tunnissa.

Turvallisuussyistä ajaessa kuski ei saa nousta traktorin istuimelta. Myöskään ajajan ei tulisi koskaan mennä traktorin ja työvälineen väliin. Hihnapyörän pyöriessä hihnaa ei saa laittaa paikoilleen tai poistaa.

Traktorin huolto

Traktoriin tulisi lisätä jäähdytysvettä aina kun tarve, joten sen tilanne kannattaa tarkistaa tietyn väliajoin. Myös venttiilivälitys on tarkistettava rakotulkilla ja säädettävä. Suuttimet on puhdistettava silloin, jos traktorin polttoaineen kulutus on suurehkoa, moottori vetää huonosti tai sillä on käynnistysvaikeuksia. Kannattaa samalla myös tarkistaa sisäänruiskupaine ja polttoaineen sumuttaminen. Sisään ruiskutuksen asetus tapahtuu vauhtipyörässä olevan merkin avulla sekä kampiakselin kammenkulmasivuluukusta mittaamalla. 

Kytkimen painolaakeri olisi hyvä voidella joka toinen päivä. Voitelupaikka on kytkinkammion oikealla puolella ja sitä tulisi täyttää 5 cm. On hyvä myös tarkistaa, että jarrut on asetettu oikein ja että molemmat pyörät jarruttaa yhtä aikaa kun jarrupolkimet ovat kytkettyinä yhteen. Myös ilmanpaine tulee tarkistaa säännöllisesti.

Traktori tulee puhdistaa ja voidella huolellisesti kun traktori on käyttämättömänä pitkiä aikoja. Tässä tapauksessa sylintereihin kaadetaan voiteluöljyä ja kammella pyöritetään muutama kierros moottoria.

 

Lisää traktoreiden korjauksesta voit lukea Hämeen traktorihuolto-sivuilta. 


jaa