Mistä ruoka tulee - blogi maataloudesta

Traktorin huolto ja muut korjaustoimenpiteet ovat tärkeässä osassa maatilan arjessa

Moni kaupunkilainen ei tule ajatelleeksi mitä kaikkea maatilan ylläpitämiseen kuuluu. Syömme tiloilta tullutta ruokaa ja päässämme on tietty mielikuva siitä, miltä maatilan elämä näyttää, mutta tiedämmekö todellisuudessa paljoakaan? Tässä artikkelissa valotamme hieman elämää maatilalla.

Talvella on hiljaisempaa, kun taas kesällä huhkitaan hiki hatussa

Tilan päivittäisiin aikatauluihin ja vuosikelloon vaikuttaa olennaisesti se, mitä tilalla kasvatetaan. Onko tilalla eläimiä vai viljelläänkö siellä esimerkiksi viljaa tai kasvatetaan vihanneksia. Monet tilat tekevät monia toimintoja samanaikaisesti. Talvella työt keskittyvät enemmän eläinten hoitoon ja ruokkimiseen sekä lumitöiden tekemiseen. Kevättä kohti aletaan valmistella uutta viljelykautta muun muassa kunnostamalla muokkauskalustoa. Traktorin huolto tulee usein ajankohtaiseksi kevään korvalla, jotta monipuolinen työjuhta on valmis kesän kiireisempiin viikkoihin. Loppukeväästä aloitetaan peltotyöt, joihin kuuluvat esimerkiksi kyntö, kylvö ja lannoitus. Eläinten osalta, normaalien päivittäisten hoitotöiden lisäksi, kunnostetaan laitumet ja suunnitellaan laidunruokintaa kesää varten. Kesän alussa eläimet päästetään laitumille. Heinäkuussa tehdään heinää, niitetään ja lannoitetaan laitumia. Kesällä tehdään myös säilörehua eläimille, jotta talvellakin olisi purtavaa. Satoa korjataan pitkin kesää riippuen siitä mitä tilalla kasvatetaan. Syyskuussa on taas aika varsinaisille peltotöille - pelto puidaan ja kynnetään. Loppusyksystä hoidetaan rehunäytteitä ja eläinten terveydenhuoltokäyntejä. Eläimet siirtyvät sisäruokintaan yleensä syyskuussa.

Kesät ovat siis ymmärrettävistä syistä kiireisintä aikaa maatiloilla. Talvisin on enemmän aikaa suunnitella, levätä ja vaikkapa opiskella jotakin uutta. Talvisin on myös aikaa rempata työvälineitä ja tilata siemeniä tulevaa kasvukautta varten.

Pidä huolta niin työvälineistä kuin rakennuksistakin

Monia maatilan huoltotoimia on mahdollista tehdä itse, oli kyseessä sitten rakennusten remontointi tai työvälineiden kunnostus. Huoltotoimenpiteet olisi hyvä ottaa osaksi päivittäistä rutiinia, sillä hyvin huollettuna niin työvälineet, koneet kuin rakennuksetkin kestävät pidempään. Säännöllisiin huoltotoimenpiteisiin käytetty raha todennäköisesti maksaa itsensä takaisin pidempänä käyttöikänä. Toki maatilan työvälineitä kannattaa tarpeen mukaan modernisoida, sillä uudet, hyvin toimivat laitteet takaavat tehokkaan työtavan. Suurempia korjauksia varten kannattaa paikalle tilata ammattilainen, joka osaa auttaa juuri kyseessä olevan laitteen korjauksessa tai kohteen remontoinnissa. Esimerkiksi traktorin huollon voi teettää ammattilaisella, jollainen on esimerkiksi Hämeen traktorihuolto. Näin maatilan pitäjällekin jää enemmän aikaa niihin hommiin, joissa hän on asiantuntija.


jaa